Julia Christina Eneroth

Skärmen verkar vara för liten för att sidan ska fungera optimalt.

Rönnen

May 2014 | Skolprojekt
Flygbild norrifrån
Femma i gavelläge
Social korridor med ljusshakt
Västfasad (Ursnitt) 1:300
Etta med sovloft
Fyra i två plan
Det sista projektet i ettan på arkitektskolan var också det första projektet jag tilläts göra digitalt efter att tidigare ha behövt handrita. Det blev ett perfekt tillfälle att testa vad jag lärt mig om Layout på Sketchup Basecamp tidigare under våren och ledde till ett av mina mest överambitiösa projekt.

Studentboende Rönnen i Malmö skulle utökas på höjden vilket jag valde att göra med ett till lägenhetshus snarare än radhus eller villor för att bättre utnyttja marken på ett sådant centralt läge. Det nya huset kontrasterar med sina mjuka former kraftigt mot det rätvinkliga, kantiga, modernistiska huset under.

Metoden för gestaltningen av de enkelkrökta banden är baserad på pappersremsor som själva antar en mjuk kurva. Byggnaden är tänkt som ett nytt landmärke för Malmö och Skåne. Med sin kraftiga horisontalitet blir den en slags liggande, mer rättvis, skyskrapa.

Till större delen innehåller den enrumslägenheter men även större lägenheter för barnfamiljer eller kompisboenden för att öka byggnadens mångfald.